Thursday, April 1, 2010

broadband oh broadband


Tujuan broadband direka adalah untuk memudahkan pengguna melayari internet dimana jua. sambung je laptop dengan modem broadband terus boleh guna... broadband adalah fleksible kerana boleh dibawa kemana saja tidak kira lah dari utara ke selatan, timur ke barat..

oleh sebab itulah ramai rakyat Malaysia memilih untuk menggunakan broadband berbanding line internet dirumah (termasuk lah my self). TETAPI... adakah broadband pada masa sekarang benar-benar memudahkan kehiduan kita??? atau hanya memberikan lebih banyak masalah??

pada pendapat saya sebagai pengguna broadband, saya mendapati broadband hanya mendatangkan lebih banyak masalah berbanding untuk membantu.. ini adalah kerana:
  1. liputan (coverage)- walaupun kadar penggunaan broadband adalah tinggi pada masa kini, tetapi tidak semua kawasan mendapat coverage especially di kawasan kampung.
  2. slow - nk beralih dari satu page ke page lain slow sangat.
  3. liputan & speed- ini yang paling menyakitkan hati.. bila tgk liputan, banyak je bar tapi speed/second '0'.. pas tu mula la internet asyik disconnect. hmmm... untuk memudahkan cerita dan lebih memahami tgk la gmbr di bawah ye...sooo... disebabkan masalah broadband ni mula la nak naik marah, tension dan macam-macam lagi.. dipendekkan cerita, bagi saya broadband lebih banyak mendatangkan masalah dr kebaikan..

my suggestion is,
klu nk pasang internet, u all pasang je streamyx... senang... no pening... no sakit hati... happy je... :)


No comments:

Post a Comment